Neibertilla en Neisûn vier nieuwe kunstwerken aangeboden.

 

DRACHTEN – Neibertilla en Neisûn kregen bij de opening vanochtend vier nieuwe kunstwerken aangeboden. De schilderijen zijn gemaakt in overleg met vier prominente Friezen.  De kunstenaars en hun inspirators hadden vooraf contact over het werk, maar de prominenten kregen het resultaat pas vanochtend te zien.

Roel Oostra was de inspiratiebron voor schilder Aad Nauras, die in 1998 als vluchteling naar Nederland is gekomen. In het werk herkende de oud-directeur van De Lawei meteen pompeblêden. Dat klopt, gaf de schilder toe, maar het zijn ook zaadjes, sperma. ,,De sterken passen op de zwakkeren.”

Burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland leverde de inspiratie voor het kunstwerk van Henk Pietersma. Het thema was beweging in de Zorg, maar uit het gesprek tussen de twee filterde Pietersma het woord dichtbij. ,,En daar heb ik beelden bij gekregen”, aldus Pietersma.

Diana Monissen, directeur van de Friesland Zorgverzekeraar, moest het thema Zorg in Fryslân doorgeven aan schilderes Yby Potlach uit Oudebildzijl, die haar roots in Drachten heeft liggen. ,,Het is belangrijk dat alle zorg dichtbij is”, legde Potlach uit bij haar werk.

De Drachtster graffitikunstenaar Marcus Wedman tenslotte mocht zich laten inspireren door Commissaris der Koning John Jorritsma. Het leverde een graffiti op waarin niet alleen het woord Mienskip, maar ook een aantal symbolen voor verbinding zijn te herkennen.  Meer informatie Kijk Hier

Tekst en foto’s Fokke Wester

dsc_3404dsc_3429dsc_3472dsc_3489dsc_3514dsc_3522dsc_3416dsc_3373dsc_3381dsc_3378dsc_3394

Geef een reactie